controller or wheel damaged ?

Valentin

New member
Joined
May 6, 2022
Messages
3
Points
1
Hello everyone, I am Valentine from France.

I come to this forum to ask you for help because I think I may have damaged my e-bike.

1 month ago, I installed a 1000 watt 48 volts rear wheel and have a 48 volt 15 AH Samsung battery.

Following problems with annoying micro cuts when I was driving during acceleration. I deduced that my controller was sending too much current to my wheel. I tried to adjust my screen SW 900 (P14 Current limiting) but it didn't work.

This morning, I therefore decided to cut a small section on one of my two shunts present in my controller.

Once on the road, everything went well. Power limited to 1200 or 1250 watts and no cuts during acceleration. It was perfect. Except that after 10 minutes of driving, my controller got stuck on error code 09 and I can't do anything! I unplugged everything and plugged it back in as well, I checked the controller and nothing seems to be damaged (I just noticed that when I switch on there is a single little "tick" noise in my wheel as if it is was activating, and before cutting my shunt; no particular noise when i turn on).

I feel like it happened when my speed was quite high at the end of my road test but it may not have anything to do with it!

When I came home pedaling without motor, I felt an anormal resistance force in my wheel. A little later in the day I took the cover off my motor to check the magnets and everything seems normal. I put everything back together and the resistance in the wheel was gone. Except when I turned on again, still error code 09 and the resistance in the wheel reappeared and still present even after the wheel was completely disconnected.

I’ve searched on the web and many forums, I can’t find any solutions.

In short always error code 09 and motor resistance. Impossible to use my Bike.

Thanks for reading
 

Nelson37

Active member
Joined
Mar 15, 2022
Messages
461
Points
28
Look for a short in your phase wires, either internal to the motor or outside. Likely moved when opening motor.

I would like to know more about your "deduction", sending too much current to that type wheel is just not likely.

May have been a bad wire from day one.
 

Valentin

New member
Joined
May 6, 2022
Messages
3
Points
1
Hi;

I did this deduction because a friend bought the same wheel 1 month after me and have the same problem of micro cuts when acceleration.

Maybe a problem with their controllers ! I bought a new one with an LCD8, we will see... hope my wheel was not damaged !

Valentin
 

Valentin

New member
Joined
May 6, 2022
Messages
3
Points
1
I have a small question to ask you, is the verification of the friction in the electric wheel (by connecting all the possibilities of pairs yellow-green, green-blue, yellow-blue, ...) when the controller is disconnected means the certainty that the wheel is not damaged or other problems are possible despite this ?

Thanks
 
Top Bottom